www.Yulefeest.nl www.Yulefeest.nl

Yule op Castlefest


Dit jaar (2015) was er voor het eerst een Castlefest wintereditie op het keukenhof landgoed te Lisse. Het was een stuk kleiner dan het eerdere Castlefest van augustus dit jaar, maar net zo sfeervol en gezellig.
In Augustus stond Castlefest in het teken van Lughnasa en de december editie stond in het teken van het Yulefeest. Op de foto links zien we een gehoornde koning winter, de hulstkoning, bij een vuurtje op Castlefest.
Voor de bezoekers waren er veel zitplaatsen, overdekte zitplaatsen en zitplaatsen bij een vuurtje. Veel kraampjes, leuke bandjes, helaas slechts één podium. Rond 21 december: Yule, zijn de nachten het langst en de dagen het kortst en is het al vroeg donker. Het Castlefest terrein was dan ook gezellig verlicht. Sommige mensen had ook lichtjes in hun kleding verwerkt. Dit lichtfeest kan nog tot inte­res­san­te lichtkunst inspireren.

Rond 20:30 uur was er een Yule ritueel onder begeleiding van Einar van Wardruna, ook bekend van de muziek voor de TVserie Vikings.
Einar opende het Yule ritueel met een mooi Noors gezang. Hij vertelde dat rond Yule het jaargetijde waarin alles afsterft ten einde komt en het jaargetijde waarin het licht en alles in de natuur weer zal toennemen begonnen is: de geboorte van het licht, van de zomer.
Vervolgens werd hem een fakkel aangereikt die hij aanstak bij de kaarsen waarbij hij zijn gezang ten gehore had gebracht. Daarmee stak hij de vuurkorf aan; het Yulevuur. De kaarsen waarmee het Yulevuur onstoken was werden dicht bij het publiek gezet. Zo kon iedereen die dat wou de meegebrachte kaarsen met het Yulevuur aansteken om zodoende dit vuur mee naar huis te kunnen nemen en het licht over de duistere wereld te verspreiden.
De intentie van dit Yuleritueel was om licht en liefde over de wereld te verspreiden en zodoende samen voor een mooier nieuw jaar te zorgen !!!

Weer een zeer geslaagt Castlefest dat gezien de populariteit van het Yulefeest wellicht nog groter kan worden dan de Lughnasa editie van Augustus !

Martin Red CrowYule vieren en beleven