www.Yulefeest.nl www.Yulefeest.nl

Odin's Yuletide

Odin en het Yulefeest

Odin heeft vele namen (zie Wikipedia) waaronder de naam Jólfaor (= Yulevader) en Jólnir (Yule figuur). In December stond Odin bekend als Jólfaor (= Yulevader) en zijn maand was bekend als Jultid.   (zie Feestdagen in December, blz.53)
Zo kwamen we dus aan de benaming Yuletide.
In onze streken kennen we Odin onder de naam Wodan, in het Duits: Wotan en Germaans: Wuotan. De Engelse plaatsnamen Wednesbury en Wednesfield en de Nederlandse plaatsnamen Woensel, Woensdrecht en de Woensberg zijn gebaseerd op de naam Wodan, evenals de dag Woensdag en Wednesday: Wodansdag. (zie Wikipedia)

Veel deskundigen nemen aan dat de naam Odin van het Proto Germaanse woord "Wödanaz" of "Wödaz" komt, wat stem, zingen, passie, poëzie, opgewonden of woede kan betekenen. Andere deskundigen menen tegenwoordig dat de Proto Germaanse woorden "Wödina" en "Wödinaz" de oudere en oorspronkelijke taalkundige wortels zijn. Deze woorden betekenen "profetie" en "Ziener-God". (Gardenstone Blz.29)

Odin wordt vergezelt door twee raven; Huginn (gedachte) en Muninn (geheugen), die bij dageraad overal heen vliegen en wanneer het tijd is voor het ontbijt keren ze terug om Odin overal van op de hoogte stellen. Zo weet Odin wat er in de wereld gebeurt en wordt Hij ook de Ravengod genoemd. (Gardenstone Blz.118)
Odin weet dus alles, doch kennis is nog geen wijsheid.
In de Edda lezen we dat Odin één oog heeft op­ge­of­ferd aan de reus Mímir om in ruil uit de bron der wijsheid te mogen drinken. Odin streefde altijd naar het vergroten van zijn kennis en wijsheid, daartoe reisde hij de hele wereld rond.
Odin wordt ook de wandelaar genoemd omdat hij altijd onderweg is en tussen de mensen aanwezig is om nieuwe kennis op te doen.
Hij kan van gedaante veranderen, en beleeft aldus vele avonturen.

De Vikingen geloofden dat Odin in December op zijn achtbenige paard Sleipnir naar de Aarde zou komen. Hij was vermomd in een lange blauwe mantel, droeg een tas brood en een staf, vaak vergezeld van een raaf. Hij zou zich op de achtergrond mengen onder de mensen rond hun vuur en luisteren of ze tevreden waren of niet.
Zo nu en dan zou Hij een geschenk van brood achterlaten bij een arme hoeve.

De Wilde Jacht

Tijdens midwinter was Odin bekend onder de naam Jólnir (yule figuur) en Langbarôr (langbaard), Odin leidde dan de Wilde Jacht vergezeld door Thor in zijn vliegende wagen getrokken door geitebokken.


= wordt aan gewerkt =

Martin Red Crow

Websites:


Aanbevolen boekAanbevolen boek