www.Yulefeest.nl www.Yulefeest.nl

De Jaarfeesten

Moderne heidenen vieren de acht jaarfeesten:
Samhain, Yule, Imbolc, Ostara, Beltane, Litha, Lughnasa en Mabon.
Via www.Jaarfeest.nu kom je altijd bij de website van het actuele jaarfeest uit.
Hieronder vindt je een overzichtje van deze feesten en een korte omschrijving van het thema van het jaarfeest. Wanneer je op de banner naast de omschrijving klikt kom je op de website van het betreffende jaarfeest met uitgebreide informatie.

     


Samhain
Noordelijk halfrond: 31 Oktober / 1 November.
Zuidelijk halfrond: 30 April / 1 Mei.

Het eerste feest is Samhain, het Keltische oud en nieuw feest. Het is het laatste oogstfeest en met Samhain nadert de wereld der levenden en die van het elfenrijk en geesten elkaar het dichtst. De natuur is zich aan het terugtrekken, alles lijkt te sterven. Samhain is dan ook een dodenfeest waarbij de voorouders en geestenwereld extra aandacht krijgen.

     Yule
Noordelijk halfrond: 20-23 December.
Zuidelijk halfrond: 20-23 Juni.

Het tweede feest is Yule, het midwinterfeest. De nachten zijn nu op hun langst, het is koud en donker, de natuur lijkt dood. Na Yule wordt het weer langer licht, met Yule wordt het licht (weder)geboren en groeit het langzaam in lengte en kracht. Er is voor de boeren weinig te doen, men had tijd voor bezinning, gezellig samenzijn en feest!

     Imbolc
Noordelijk halfrond: 1 Februari.
Zuidelijk halfrond: 1 Augustus.

Het derde feest is Imbolc. De dagen worden langer, de eerste lammetjes worden geboren en de eerste bloemen (bijv. sneeuwvlokjes) beginnen te bloeien. We vieren het ontluiken van de lente, het eerste zaaigoed kan gezaaid worden. En het ontluiken van de liefde rond valentijnsdag...

     Ostara
Noordelijk halfrond: 20-23 Maart.
Zuidelijk halfrond: 20-23 September.

Het vierde feest is Ostara. De dag en de nacht zijn nu precies even lang, er is nu dus een evenwicht tussen dag en nacht. We vieren nu de lente, de vruchtbaarheid van de natuur! Symbolen hiervan zijn de haas en de eieren. Grote vuren werden al sinds mens heugenis ontstoken!

     Beltane
Noordelijk halfrond: 30 April.
Zuidelijk halfrond: 31 Oktober.

Het vijfde feest is Beltane. De natuur is staat in groei en bloei. Stond Ostara meer in het teken van de ontluikende vruchtbaarheid, Beltane staat in het teken van bevruchting en groei. De meikoning huwt de meikoningin als symbool voor verbinding, bevruchting en groei. Er wordt een meiboom opgericht en we dansen rond de meiboom!

     Litha
Noordelijk halfrond: 20-23 Juni.
Zuidelijk halfrond: 20-23 December.

Het zesde feest is Litha, het midzomerfeest. De dagen zijn nu op hun langst, het is het hoogtepunt van de lichte periode. Na Litha zullen de dagen echter weer korter worden. Een feest om uitbundig te vieren maar ook voor bezinning. Een feest ook met een eeuwenoude geschiedenis zoals haar tegenhanger Yule.

     Lughnasa
Noordelijk halfrond: 1 Augustus.
Zuidelijk halfrond: 1 Februari.

Het zevende feest is Lughnasa, het eerste oogstfeest. We kunnen de eerste resultaten van wat we gezaaid hebben oogsten! We kijken terug op wat we bereikt hebben, wat we geoogst hebben.

     Mabon
Noordelijk halfrond: 20-23 September.
Zuidelijk halfrond: 20-23 Maart.

Het achtste feest is Mabon. Net als met Ostara zijn de dag en de nacht precies even lang. Er is wederom een evenwicht tussen licht en donker, dag en nacht. Doch nu zullen de dagen korter worden. De levenskracht begint zich langzaam terug te trekken, de ene boom is nog vollop groen, de ander heeft al herfstbladeren.

Martin Red CrowAanbevolen boek
Recommended Book